Hvorfor er det greit å drive med personangrep, men deretter bli såret og gå i forsvar når du blir angrepet selv?

Det er kanskje ikke en veldig innbydende overskrift, og heller ikke verdens beste forsøk på click-bait vil jeg tro. Det er heller ikke meningen. Det overskriften handler om er mer en sann historie enn noe annet, men jeg skjønner det fortsatt ikke…

Som mange vet er jeg politisk aktiv på fritiden og sitter i ganske mange utvalg og komiteer rundt om i Oslo om dagen. Som følge av dette er ofte både twitter, Facebook og denne bloggen fylt med politikk, diskusjoner rundt enkeltsaker, og kanskje også titt og ofte noen litt ufine ord om motstandere. Men hey – det er sånn det ofte er når man diskuterer politikk. Ref Gerhardsen som kastet støvler i Stortingssalen ol. før i tiden 🙂

Men det er en ting jeg aldri har skjønt med politikere og folk som tror de er politikere.. Hvorfor skal vi bli så jævla såra av at noen mener noe annet enn oss og om noen mener noe vondt om oss? 

Det er jo dette jeg snakker om at har skjedd med meg i det siste 🙂

For noen dager siden kom jeg plutselig på at det var lenge siden jeg hadde sett og hørt noe fra en venninne av meg. La oss kalle henne Hilde.
Hilde og jeg er dypt uenige i politikken, tilhører ganske så forskjellige partier og har diskutert både høyt og lavt om både det ene og det andre de siste årene.
Jeg bestemte meg for å sjekke hvordan det gikk med Hilde, så jeg søkte henne opp på Facebook.
Det viste seg at hun hadde fjernet meg – og flere andre felles venner som er motstandere av politikken hennes fra «vennelisten» på Facebook.
Dette skjønte jeg ikke helt, så jeg valgte å sende henne en melding for å høre hvorfor vi plutselig ikke kunne være venner på sosiale medier lenger, og la til et lite hint om at jeg håpet ikke dette hadde bunn i politikken.

Etter noen timer kom svaret.
«Jeg var ganske ukritisk en dag og gikk gjennom vennelisten min. Her slettet jeg alle jeg følte bare drev med hets og personangrep da jeg ikke så det nødvendig å være venner med dere».
– Hmm merkelig at det da var alle jeg vet deler mine meninger
«Men Hilde, jeg har aldri angrepet deg, slengt med leppa om deg eller gått til personangrep på deg offentlig eller privat – har du noen bedre grunn eller er du bare lei av å se politiske motstandere på Facebook?»
Svaret irriterte meg nesten litt
«Nei du har aldri angrepet meg, men du har ofte gått til angrep på Listhaug, Hoksrud og nå senest Per Sandberg, det synes jeg ikke noe om.»

Så dere. Dersom du tilhører et politisk parti, er en offentlig person og har venner som har Facebook – vær forberedt – du kommer til å være grunnen til at dine venner mister venner og sperrer seg ute av samfunnet på sikt.. 

Altså, greit. Jeg kommer nok ikke til å savne «Hilde» veldig mye i vennekretsen min, ei heller tror jeg de andre vennene mine savner henne stort, men jeg ser ikke helt hva som er greia her.
Vi lever i 2018. Vi har utviklet Sosiale medier så det skal være lettere å holde kontakt på tvers av kulturer, landegrenser og sosiale klasser – men resultatet er at vi ikke kan holde kontakt fordi vi ikke er enige om noe som Basic som hvordan et demokrati skal føres videre? Tro hvordan verden blir etterhvert.
Sist i nyhetsbildet de siste årene har vi jo snakket mer og mer om høyrepopulisme, segregering og innvandrerbydeler.
Hjelper det da at vi gjør det samme på sosiale medier? Den enkleste og mest tilgjengelige møteplassen vi har?

Nei, skjerp dere!
Har du gjort noe lignende som «Hilde» gjorde mot meg og våres felles venner, ta deg sammen. Det er greit å være uenig, det er sunt å være uenig, og uten uenigheten ville vi ikke hatt det frie samfunnet vi har i dag.
Bare tenk over det…

-Jørn-

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s